Desiccated coconut/ kelapa kering
Gula merah
Gula pasir * optional jika gula merah kurang manis
Daun pandan
1/4 cawan air
Kulit
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan air
1/2 sudu pewarna hijau (guna sudu kfc)
secubit garam
Cara:
Inti
- Panaskan air, gula merah, gula pasir (letak sedikit sahaja jika gula merah sudah manis) dan simpulan daun pandan sehingga mendidih.
- Masukkan kelapa kering dan gaul rata. Jangan masak terlalu kering. Tutup api dan sejukkan inti.
- Masukkan semua bahan untuk membuat kulit ke dalam blender dan blend sehingga sebati.
- Panaskan pan @ kuali leper, letak sedikit minyak.
- Masukkan adunan kulit 1 senduk kecil dan ratakan atas pan dengan cara pusingkan pan kiri dan kanan.
- Bila warna hijau telah bertukar atau kulit telah masak angkat kulit.
- Letakkan inti ditengah-tengah dan lipat kulit dikiri dan kanan, kemudian gulung kemas-kemas.
- Buat sehingga adunan habis.
- Siap untuk dihidang, atau minum petang dengan Milo
-Suzila Razak-
http://lovelysweetycracker.blogspot.com/
1 comment:
sedap tu...
Post a Comment